Novaji Remélés Farsangvégi hagyományok napja

Novaj Község Önkormányzatának, illetve a Novaj Faluvédő Egyesületének közös szervezésében rendezik meg február 14-én a Novaji Remélés – Farsangvégi hagyományok napját.

Reggel 7 órától a Novaji Általános Iskola alsó tagozatos udvarán tradicionális disznóvágásra kerül sor, majd a hízó hagyományos feldolgozása, disznótoros ételek, kóstolók készítése, elfogyasztása.

Majd 11 órától novaji hagyományoknak megfelelően következik a „Remélés”. Reméléskor farsang „farkán” a helybéli fiúk, férfiak alkotta csoport házról házra járva bekormozza a lányok arcát, hirdetve a tavaszt. A kormozásért szalonnát, tojást, hurkát, kolbászt kapnak, melyből megrendezik az utolsó farsangi lakomát. A bekormozottak a tisztálkodással nem csak a port mossák le magukról, hanem a betegségeket, valamint a rontásokat is. Az álarcos csoportban különböző alakoskodók vesznek részt: menyasszony, vőlegény, várandós asszony.)

18 órától hajnalig tartó farsangi „cuháré”, vagyis egy zenés mulatság veszi kezdetét a Művelődési Házban. A zenét Vanyó János és zenekara szolgáltatja.

Az egész napot farsangi hangulat és farsangi ételek uralják majd!

Mindenkit várnak szeretettel, aki szeretne kimozdulni a városi nyüzgésből, és elmerülni a vidéki hangulatban, megkóstólni a hagyományos disznótoros ételeket, és falatozni a tradícionális farsangi süteményekből. Este pedig egy jót mulatni a hajnalig tartó cuhárén.

 

Forrás:egriprogramok.hu